Промените в закона бяха приети и на второ четене

Медалистите на България от всички видове Олимпийски игри вече ще получават месечна пожизнена премия, решиха днес народните представители. Нововъведението в Закона за физическото възпитание и спорта бе прието на второ четене от Народното събрание (НС).

 

"Радвам се, че промените бяха подкрепени в НС– крайно време беше държавата да отдаде дължимото на своите олимпийски шампиони, на тези, които са развели българския национален флаг на олимпийския форум", заяви в кулоарите на парламента председателят на комисията по въпросите на спорта Огнян Стоичков.

Тези, които печелят златен,сребърен и бронзов медал ще получават три минимални работни заплати – за златен, 90% от тях – за сребърен и 80% от трите минимални възнаграждения –за бронзово отличиеслед прекратяване на активната си състезателна дейност, посочи Стоичков.

"Радвам се, че и моето предложение за личните и старши треньори на олимпийците бе подкрепено - те да получат след пенсиониране пожизнена премия в размер на една минимална работна заплата за страната",допълни той.