Митко Ценов спечели първо отличие за страната ни в дисциплината крос-кънтри

Среброто на Митко Ценов е първи медал за България от европейско първенство по крос- кънтри. Състезателят от гр. Мездра постигна успеха си тази сутрин в Будапеща, където се провежда 19-тия шампионат на Европа в тази дисциплина. Така Ценов нареди страната ни като 27-та, чийто атлет е печелил медал в историята на първенствата.


Шампион в бягането (в пресечена местност) на 6 км за юноши стана полякът Жимон Кулка, който завърши за 18:43 минути. Само 4 секунди след него финишира Ценов, а бронзът стана притежание на британеца Киерън Клементс, който постигна резултат от 18:57.


Отличието на Митко е второто за България от големи първенства по лека атлетика за годината. Другото е златото на Ивет Лалова от шампионата на Европа в Хелзинки.


Треньорът на Митко – Йоло Николов, заяви още преди няколко месеца, че състезателят му е в състояние да спечели медал в Будапеща. Ценов записа изключително силна година, която започна с рекорд на 3000 м за юноши в зала, приближаване до рекорда на 3000 м стипълчейз за юноши през лятото. Освен това той участва на световното първенство за юноши в Барселона, а през миналия месец подсказа за възможностите си с победа на престижния турнир по крос-кънтри в Бургос, Испания.