Международната федерация обмисля да няма мач за третото място

Международната тенис федерация (ITF) има намерение да въведе няколко промени в правилата на тенис турнира, който ще бъде част от Игрите на 31-та олимпиада в Рио де Жанейро през 2016 г.


ITF обмисля да бъде въведен тайбрек в третия сет, което има за цел да се намали продължителността на срещите и да се избегне забавянето на програмата заради маратонски двубои като този между Роджър Федерер и Хуан Мартин Дел Потро на полуфиналите в Лондон, завършил с 3:6, 7:6(5), 19:17 в полза на швейцареца.


Другото основно предложение е да бъде свален от програмата двубоят за третото място, като това означава, че и двамата тенисисти, които загубят на полуфиналите, ще получат бронзови медали.


Такъв регламент вече е имало на Игрите в Сеул през 1988 г., когато тенисът е възстановен като олимпийски спорт. Именно тогава България спечели единствения си до този момент медал от тениса, след като Мануела Малеева загуби от Габриела Сабатини на полуфиналите и директно получи бронзов медал, без да се налага да спори за него със загубилата от другия полуфинал.