Това става година след като Върховният административен съд се произнесе в полза на пациентитe

10 месеца след като държавата трябваше да започне да плаща лечението на Алцхаймер, болните продължават да си купуват медикаментите сами. За това сигнализират пациентски организации.


Въпреки че Върховния административен съд се произнесе в полза на болните още преди година, от Касата обещават проблемът да се реши най-рано до месец.


Около 100 хиляди българи живеят със симптомите на деменция. Повечето от тях са с диагноза Алцхаймер. Сред пациентите е и 84-годишната майка на Димитър Кюланов.


„Проблемът е в това да се примириш, че твоят най-близък започва да деградира, разпада се пред очите ти и в същото време да не срещаш никаква помощ от никого”, разказва Димитър, чиято майка страда от заболяването.


Лекарствата за Алцхаймер на възрастната жена струват около 200 лева на месец.


„Много малко от семействата, които имат такъв пациент, могат да си позволят да прилагат адекватното лечение. Обикновено се изписват медикаменти, които подобряват кръвния ток или мозъчния метаболизъм, но те не са насочени директно към дегенеративния процес, който е в основата на деменцията”, обяснява неврологът проф. Стефка Янчева.

 

По думите й без адекватно лечение състоянието на болните може да се влоши необратимо за месеци.


След решение на Върховния административен съд в полза на пациентите, от февруари заболяването би трябвало да се финасира частично от здравната каса. До днес обаче болните плащат сами.


От Здравната каса увериха, че лекарствата за Алцхаймер ще се покриват частично от началото на януари.


Междувременно, пациентите подготвят подписка и настояват да се приеме Национален план за справяне с болестта.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Деница Суруджийска