Съдиите поискаха Конституционният съд да поеме случая

Съюзът на българските съдии продължава да оспорва избора на нов главен прокурор. Според тях с избирането на Сотир Цацаров са били погазени Конституцията и Законът за съдебната власт. Съдиите поискаха Конституционният съд да поеме случая.

Вместо с интегрална бюлетина с имената на тримата кандидати за главен прокурор, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) избраха Сотир Цацаров с електронно гласуване. Те гласуваха само за него, защото той събра достатъчно гласове в своя подкрепа.

Съдийската общност обаче счита, тази процедура противоречи на изискванията на Конституцията.

Избор трябва да бъде проведен за всички кандидати. В този случай поради правилата, които ВВС прие, стана така, че имаше гласуване само за един кандидат. Ние като членове на съдийската общност не може да стоим безучастни, когато се потъпкват Конституцията и законите”, заяви Петко Петков от Съюза на съдиите.

Конституционният съд обаче може да бъде сезиран от депутатите, правителството, президента, главният прокурор или Върховният касационен или пък Върховният административен съд, но не и от организация като Съюза на съдиите.

„Целта на нашата декларация е първо да покажем, че няма да търпим, когато законът се погазва. Втората цел на нашата декларация е да кажем на гражданите, че при този избор имаше нарушения и те са явни”, допълни Петко Петков.
 
Декларацията на съдийската общност не намери широк политически отзвук, вероятно защото идва между празниците.

Според червените в парламента, Конституционният съд би отхвърлил протеста срещу назначаването на Цацаров от президента.

„Указът на президента, според практиката на Конституционния съд, не подлежи на такъв тип контрол. По отношение на действията на Министерство на правосъдието, на ВСС - може да се пораждат въпроси за законосъобразност, но те сами по себе си не пораждат условия за противоконституционност на президентския указ. Затова и той толкова бързо го подписа”, коментира депутатът Михаил Миков.

За да стигне до Конституционния съд даден казус, са необходими 48 от подписите на народните представители. Според Михаил Миков дори депутатите да оспорят назначението на Цацаров, не се знае дали Конституционният съд работи.

„Твърди се, че днес няма КС. Знаете, че след скандалните опити за попълване на състава, все още не е попълнен”, заключи Михаил Миков.

Подробности по темата ще намерите във видеото.

Репортер: Мария Цънцарова