КЗД поиска от институциите да се изработи законопроект по темата

Държавата дискриминира биологичните родителите на деца с трайни увреждания у нас. Това признават в свое становище от Комисията за защита от дискриминация.


Нейният председател Ана Страшимирова съобщи, че нормативната база лишава родителите от равни възможности за участие в обществения живот. Становището идва след групова жалба на семейства от Варна.


В сигнала за дискриминация, родителите се оплакали, че са неравнопоставени спрямо приемните семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания. Проучване на комисията потвърдило жалбата. Приемните родители получават за грижите си заплата, а времето, в което ги полагат, се зачита за трудов стаж. Обратният пример – синът на Галя Койчева страда от церебрална парализа, но от раждането му досега тя има само няколко години трудов стаж. Майките като Галя могат да трупат стаж само ако са лични асистенти на децата си.


А повечето майки на такива деца не работят, защото те се нуждаят от постоянна грижа. В същото време получават двоен размер детски надбавки и месечни социални помощи, като общата сума рядко надхвърля 250 лева.


„Комисията за защита от дискриминация направи предписание към институциите да се изработи и внесе за разглеждане законопроект с цел за изравняване на възможностите между биологичните родители на децата с трайни увреждания с тези на останалите членове на обществото и в частност на приемните семейства”, обясни за Нова председателят на КЗД Ана Страшимирова.


Предписанието на комисията е потвърдено на първа инстанция от Административния съд в София.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Искра Урумова