Това обяви икономическият министър и допълни, че няма да се допусне несъстоятелност на дружеството

Недоволството на работниците от Сопотските военни заводи събра на спешна среща в София министъра на икономиката, социалния министър и представители на двата най-големи синдиката. Темата на срещата им беше какво може да се направи за оръжейниците след провала на приватизационната сделка със завода.

До утре на обяд трябва да се съберат данни за икономическото състояние на дружеството, с които да бъде започнато изготвянето на спешна оздравителна програма. Тя ще разпише колко души ще продължат да работят в дружеството, колко ще бъдат пренасочени и колко ще загубят работата си.

„Междувременно ние трябва да направим всичко възможно, за да оздравим предприятието. Още от утре върху това ще започнат да работят колегите от синдикатите и мениджърския екип на предприятието, за да гарантираме, че докато трае приватизацията, предприятието е финансово стабилно, няма да допуснем несъстоятелност и ще изплащаме възнаграждения на работещите възможно най-редовно”, заяви министър Делян Добрев.

През следващите месеци Народното събрание ще трябва да пренапише изискванията към инвеститорите, които желаят да приватизират Вазовските заводи. Едно от изискванията, които ще влязат в сила, е този, който желае да инвестира в дружеството, да има задължително стратегия за неговото оздравяване.

Представителите на синдикатите от ВМЗ – Сопот обясниха, че до края на седмицата очакват и настояват да получат поне по заплата и аванс. От своя страна икономическият министър обясни, че за това ще бъдат положени максимални усилия и допълни, че се очаква разплащане с крупна сума от чуждестранен инвеститор. Дали това обаче ще се случи в желания срок не стана ясно.

Социалният министър Тотю Младенов също присъства на срещата, тъй като министър-председателят Бойко Борисов разпореди хората, които бъдат съкратени, да бъдат ангажирани в програмите на социалното министерство за временна заетост.

Във връзка с изказването на премиера, че жената, която преди време му изпратила вечерята си – лук и хляб, носела на всичките си пръсти златни пръстени, представител на синдиката обясни, че бижутата са й от по-добри времена, когато получавала възнагражденията си.

Първото искане да обявяване в несъстоятелност вече е факт        

Първото искане за обявяване на ВМЗ-Сопот в несъстоятелност вече е факт. Окръжният съд в Пловдив е образувал търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на Вазовските заводи.

Процесът е образуван по искане на механичния завод в Девин, на който оръжейницата дължи няколко милиона лева за материали. Делото е насрочено за следващата седмица. Това още повече шокира работниците в завода, които се противопоставиха на готвените съкращения.

Социалното напрежение във ВМЗ-Сопот ескалира, след като принципалът ясно заяви, че ще има съкращения на работници. Останали без пари, сега част от оръжейниците са на път да останат и на улицата. Някои от тях вече плачат.

300 души са напуснали предприятието от началото на стачката. Всеки ден се подават по 10 нови молби за напускане. Притиснати от безпаричието някои от оръжейниците дори заплашват със самоубийство.

„Когато няма какво да сложиш на масата, когато няма с какво да се лекуваш, когато няма с какво да се лекуваш, с какво да си нахраниш децата - какво правиш?”, питат те и допълват, че е по-добре да умрат, отколкото да имат дългове, които да не могат да изплатят.
 
И докато държавата търси вариант за спасяване на сопотската оръжейница, банките разпродават жилищата и имуществото на работниците.

Никола Марков има два кредита към две банки. От едната вече е осъден. На ход е другата. Ситуацията го принуждава да обяви апартамента си за продан, за да може да се спаси по някакъв начин.
 
Съкращаването на работници ще доведе и до фалит на много от магазините в града.

„Има хора, на които не им достигат стотинки и са разбили касичките на децата си, за да могат с жълти стотинки да ми пазаруват. Страшно е. Отиде ли си заводът, отиваме си и ние. Магазините няма да съществуват”, категорична е Мина Димитрова – продавачка в магазин за хранителни стоки.

Кметът на Сопот Веселин Личев също потвърждава думите й:

„Със забавянето на заплатите целият местен бизнес, особено в сферата на услугите, магазините с тези задължения, всичко е в колапс, блокаж.”

Засега Община Сопот не може да предложи работа на нито един от оръжейниците, които ще останат на улицата.

По-рано днес за сутрешния блок на Нова ТВ „Здравей, България” икономическият министър Делян Добрев обяви, че след провала на приватизацията на ВМЗ-Сопот трябва да започне освобождаване на работници от предприятието. Единственият кандидат-купувач на дружеството също поиска съкращения.

Междувременно от „Коалиция за България” заявиха, че подходът на управляващите към Вазовските заводи е неприемлив. Те допълват, че няма да подкрепят предложението за промяна на колективния трудов договор и съкращението на работници.

Разиграва се един цирк. Очевидно стремежът на правителството и потенциалните приватизатори е нещата да бъдат сведени до невъзможност от гледна точка на условията, при които сега работи предприятието. Най-простото решение - защо не бъде възложена на ВМЗ-Сопот утилизацията на боеприпасите? Хиляди тонове, защо?”, обяви Ангел Найденов от „Коалиция за България”.

Повече гледайте във видеото.

 

Репортери: Мария Цънцарова и Благой Бекриев