От Българския хелзинкски комитет осъдиха изказването на градския прокурор на София Николай Кокинов

От Българския хелзинкски комитет осъдиха изказването на градския прокурор на София Николай Кокинов, според когото при обезвреждане на нападател като Енимехмедов са допустими по-груби действия.

От организацията са категорични, че по случая трябва да има бързо и ефективно разследване.

Защо нападнаха Ахмед Доган?

И още един коментар - според някогашната дясна ръка на Доган - Осман Октай, нападението е продължение на случая с Ахмед Емин, който се самоуби в т. нар. сараи в Бояна преди четири години.

Според Осман Октай, който до преди 10 години беше един от зам.-председателите на Ахмед Доган, нападението не е инсценирано.

„Това, което се случи онзи ден, е продължение на случая с Ахмед Емин в сараите. Някой сериозно предупреждава Доган, че е време да си отиде”, на мнение е Осман Октай.

Заместник-директорът на Института по психология на МВР Росен Йорданов обясни, че нападайки Доган, Октай Енимехмедов е искал да се докаже.

„При всички положения той осъзнаваше, че не може да причини нараняване на Ахмед Доган. Още преди да е ясно, че тези боеприпаси не могат да бъдат вредни за господин Доган, той каза „ще видите, че аз исках да се чуе само звук. Исках да се уплаши и да разбере, че той е неуязвим”, заяви Росен Йорданов.

Предсмъртното писмо до майка си Енимехмедов оставил, защото осъзнавал, че може да бъде убит от службите по време на инцидента.

Според психолога на МВР може някой да е вдъхновил Енимехмедов, но това не е имало финансови измерения. Според Йорданов 25-годишният младеж има стабилен психопрофил. Оглеждал е Зала 3 на НДК и е имал ясен поглед от къде да мине.

Йорданов допусна, че Октай Енимехмедов е забравил да зареди пистолета, защото боеприпасите, с които е разполагал са били годни.

Президентът за НСО: Считам, че са допуснати слабости  

Слабости в работата на НСО по време на нападението над Ахмед Доган има, на мнение е президентът Росен Плевнелиев. Той определи случилото се в събота, като посегателство срещу демократичните ценности и устои на обществото и държавата.

„Абсолютно недопустимо е един случаен човек да влезе на висш форум на парламентарно представена политическа сила и да насочи пистолет срещу лидер на партия от много близко разстояние”, допълни Плевнелиев.

Президентът е първият от държавниците, който отчита пропуск на служителите на НСО в деня на нападението. Той заяви, че заради тези слабости ще бъдат предприети много сериозни мерки.

Какви точно ще бъдат мерките и ще понесе ли някой дисциплинарна отговорност – не стана ясно. Службата за охрана в момента била подложена на сериозен анализ, а финалният доклад и евентуалното решение, щели да се представят на 5-ти февруари – на Консултативния съвет за национална сигурност. Тогава с доклади пред състава на съвета ще застанат и главният прокурор и вътрешният министър.

Държавният глава предупреди, че ще даде всичко от себе си, за да се противопостави на опитите за насаждане на омраза и засилване на политическото напрежение.

Президентът Плевнелиев определи нападението срещу Доган и атентата в Бургас като двете най-негативни събития, които са белязали страната ни за следващите поне няколко години. Така атентатът се очертава като втора тема на Консултативния съвет. За него ще се отчитат вътрешният и външният министър. В опровержение на израелските медии, президентът увери, че до него не е стигал доклад, който да обявява „Хизбула” за отговорни за атентата.

„Доклад за „Хизбула” няма. Не съм виждал такъв, не съм получавал такъв, категорично отричам до мен да е идвал такъв доклад”, уточни Плевнелиев.

Коментарите Плевнелиев направи по време на отчет за това, какво е свършила президентската институция за една година.  

Гледайте повече във видеото.

Репортер: Марина Стоименова