Не бил спазен Законът за обществените поръчки

„Груби нарушения” на Закона за обществените поръчки е открила временната парламентарна анкетна комисия за АЕЦ „Белене”. По думите на председателя Диан Червенкондев това е една от най-важните констатации в междинния й доклад.

Нарушения на разпоредбите на действащия закон са установени по обявената процедура, посочи депутатът от ГЕРБ. Не били договорени всички основни параметри на договора, като плащането за ключови събития, действащите графици и определяне на формулата за ескалация, добави той.

Изпълнителните директори на Националната електрическа компания са подписали рамков договор за продаване на оборудването, без да са имали законово разрешение от енергийния министър, стана ясно от изказването на Червенкондев по време на представянето на доклада. Нямало и доказателства за провеждането на преговори между страните.

Наред с това в обявената процедура не са договорени всички основни параметри на договора за инженеринг, доставка и строителство – предмет на проведената процедура по обществена поръчка, обясни Диан Червенкондев. По думите му неизяснените въпроси са свързани основно с плащането за ключови събития, с графиците за плащане и с определянето на формулата за ескалация.

Посочените параметри остават недоговорени и при подписването на Споразумението от 29 ноември 2006 г., заяви народният представител, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че от споразумението ясно се вижда, че към момента на подписването му преговорите между страните не са приключили и посочените по-горе основни параметри на договора подлежат на доуточняване. Заложеният в него срок за приключване на преговорите по окончателния договор за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ "Белене" е 12 месеца.

Червенкондев разкри и други констатации от извършената проверка за законосъобразност на проведената през 2005 г. обществена поръчка за избора на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене", както и по отношение на сключеното споразумение и допълненията към него. Според една от тях Съветът на директорите на НЕК единодушно взел решение на 30 октомври 2006 г., с което упълномощил главния изпълнителен директор и изпълнителния директор да сключат договор за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ "Белене" с класирания на първо място "Атомстройекспорт" за сумата от 3 млрд. 997 млн. 260 хиляди евро.

В доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция обаче е установено, че няма подписан договор за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ "Белене", а месец по-късно се подписва споразумение, което задължава страните да продължат преговорите по някои недоговорени до този момент условия. Сред тях и е и формулата за ескалация на цената, която следвало да се договори между страните до 31 май 2007 г. на базата на Евростат и което да направи крайната цена на проекта определяема.

„Дори и след изтичане на посочените срокове, няма договорена формула за ескалация и цената остава неопределяема,” каза Диан Чрвенкондев. „Със споразумението се възлагат предварително част от дейностите по проекта на стойност 193 189 000 евро, което е грубо нарушение на ЗОП,” каза той и добави, че при подписването на споразумението са изплатени суми.