Стефан Воденичаров ще си вземе отпуск от академията, за да заеме новия си пост

След уволненията от понеделник, вече е ясно кой ще поеме освободения пост на образователния министър. Предложението на премиера Бойко Борисов е това да бъде 69-годишният академик Стефан Воденичаров, като кандидатурата му трябва да бъде гласувана в парламента.

Акад. Воденичаров беше избран за директор на Българската академия на науките през декември миналата година. Преди това беше директор на института по металознание.

За следващите няколко месеца до изборите, ако бъде одобрен от Народното събрание, ще заеме поста на Сергей Игнатов в образователното министерство. До края на мандата, академик Воденичаров ще излезе в неплатен отпуск от БАН.

Любопитно около него е, че в началото на месец май той оглави гражданския комитет в защита на АЕЦ „Белене”, който е свързан с БСП. А както стана ясно днес от думите му, позицията му относно ядрената енергетика и нейното развитие у нас, не се е променила.

Така или иначе тази разлика в позицията му с премиера явно не се отразява на професионалните чества, заради които е избран от министър-председателя да седне на министерското кресло.
 
Воденичаров беше представен от Бойко Борисов в началото на заседанието само пред министрите, операторите и фотографите с думите: „Безспорен учен, безспорен в сферата на науката, главно и неслучайно беше избран и за председател на БАН. Аз съм убеден, че дори и опозицията в Народното събрание ще го приеме.

„Приех предложението на министър-председателя, защото си мисля, че това че сме бедни и малко консумираме е защото не произвеждаме достатъчно”, каза кандидатът. „Без образование, без иновации и наука, ние не може да увеличим нашия потенциал.”

Времето за промени обаче не е много. Ако парламентът одобри избора на премиера, академик Воденичаров ще остане в министерството едва до лятото.

„Аз си давам сметка, че това е за няколко месеца. Трябва първо да вляза да се запозная с проблемите,” отбеляза той… „Малко да си седна, да си събера нещата в главата, защото така не става…”

Преди време Воденичаров оглави Комитета в защита на АЕЦ „Белене” - позиция, съвсем различна от тази на премиера, който днес му предлага министерско място.

„Аз лично не съм получавал критики за това, че в началото на май направихме комитет, това, което се случи след това, не беше работа на гражданския комитет,” обясни академикът.  

От Воденичаров се очаква да реши проблемите във Фонд „Научни изследвания”.

„На нас ни трябва Фондът за научни изследвания да заработи както трябва, да не се замерят с рецензии учени, а да се съсредоточат върху иновациите и изследователската дейност,” заяви премиерът.

Преди два дни излезе докладът на Инспектората към Министерския съвет. Одитът трябваше да установи имало ли е корупционни схеми при раздаването на милиони за научни проекти. Какво точно пише в този доклад все още не е ясно, освен, че са открити над 60 нарушения, но никой все още не е потвърдил дали става дума за корупция. С поста си обаче се раздели Сергей Игнатов, въпреки че, както подчерта и вицепремиерът Симеон Дянков, той не е отговарял пряко за фонда.

„За мен винаги е виновен този, който е там да контролира и организира дейността”, отсече министър-председателят. „Разбира се и законът и поправки в него трябва да се направят, защото прекият контрол не е негов, но след като по негово предложение се назначават отговорните хора в борда, можеше да отреагира още в началото на месец януари.

Досегашният заместник-министър на образованието Милена Дамянова ще запази позицията си, съобщиха още от Министерския съвет. Аргументът - внесеният на второ четене Закон за предучилищното и училищното образование. Първоначално сутринта излезе информация по медиите, че постът на Сергей Игнатов ще наследи именно Дамянова.

Объркването дойде по няколко причини. Основната беше, че новият образователен министър не беше официално представен на пресконференция, а това се случи в началото на заседанието. Тогава в залата се допускат единствено оператори, без журналисти. От няколко месеца насам стана навик всякакви коментари, новини, важни, като днешната, да се съобщават единствено пред камерите, в отсъствието на репортери.

Така днес, докато премиерът е говорил пред операторите, темите са били смесени - новото назначение, с проблемите във фонда, с това че Милена Дамянова ще се справи с последния за мандата Закон за образованието и не стана съвсем ясно кой в крайна сметка сяда на министерския стол.

И за още ставки стана ясно днес - председателят на Фонд "Научни изследвания" Рангел Гюров също е напуснал поста си. В началото на седмицата това направи и управителят му Христо Петров заради скандалите и доклада.

Репортер: Марина Стоименова