Левицата потърси гаранции от ГЕРБ, че исканията й ще бъдат изпълнени

Споровете около Изборния кодекс отново събраха на масата на преговорите управляващи и опозиция. Именно последното понятие е една от новите ябълки на раздора. На срещата между депутати от ГЕРБ и останалите парламентарно представени партии от „Синята коалиция” възроптаха срещу дефинирането на „опозицията” в закона. В същото време представителите на "Коалиция за България" обявиха, че имат нови искания, като настояха за гаранции, че те ще бъдат изпълнени.

Приемането на промените в изборното законодателство се провали преди Нова година заради споровете между отделните сектори на политическия спектър. „Търсим сближаване на позициите и връщане на Изборния кодекс обратно в пленарна зала”, каза пред журналисти председателят на правната комисия Искра Фидосова след среща днес със „сините”, продължила повече от час. Фидосова отказа да уточни подробности от разговора с десните депутати, но призна за разминаването в позициите относно дефиницията за опозиция.

След днешната срещата Екатерина Михайлова от ДСБ заяви, че ако понятието влезе в Изборния кодекс, коалицията ще поиска президентско вето и ще отнесе въпроса до Конституционния съд. Искра Фидосова обясни предложението на управляващите: „Опозиция, опозиционна партия и коалиция – това трябва да бъдат онези, които не са подкрепили сформирането на правителство след парламентарни избори. Според Михайлова обаче това би означавало, че „Синята коалиция” участва в управлението заедно с ГЕРБ. Десните подозирали, че мнозинството е влязло в договорки с БСП и ДПС.

Според Мая Манолова от Коалиция за България отношението към управлението на правителството трябва да е определящо при преценката кои партии са опозиционни. Тя се застъпи за правото на „Синята коалиция” и „Атака” да имат представители в ръководствата на секционните избирателни комисии.

Манолова обясни и исканията, за чието изпълнение левицата поиска гаранции от управляващите. Социалистите настояват за копие от протоколите на секционните избирателни комисии, което да дава възможност за паралелно преброяване на резултатите и участие на опозицията в ръководствата на комисиите. „Червените” искат още наблюдателите да могат да присъстват на всички фази на изборния процес, а всички решения на избирателните комисии да могат да се обжалват. Те настояват чувалите с бюлетините и изборните документи да бъдат съхранявани не в областните, а в местните администрации. Друго основно изискване на БСП е избирателните списъци да бъдат прочистени от „мъртви души”.

От „Атака” пък настояха преди промените в Изборния кодекс да бъдат направени изменения в Закона за политическите партии. „В момента парламентът не е парламент, а брокерска къща за купуване и продаване на депутати”, коментира лидерът на националистите Волен Сидеров в обяснение на искането на неговата партия, което засяга субсидирането на парламентарно представените политически сили. Сидеров обвини ГЕРБ, че са откраднали между 3 и 4 млн. лв. от субсидията на „Атака”. „ГЕРБ са крадци, как да преговарям с тях по каквито и да е изборни закони”, добави той.

Предложението за дефиниране на понятието „опозиция” не се хареса и на лидера на „Атака”, който попита риторично: „Да издаваме лиценз за опозиционни партии или какво?

 

Още по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Георги Георгиев