За това настоява председателят на ВКС Лазар Груев

 

Обмислят въвеждането на зони за сигурност около съдилищата в страната. За това настоява председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев
 
Още през 1996 г. Министерският съвет издава постановление, което предвижда обособяването на такива зони. Същото това постановление е допълнено и обновено през 2008-2009 г., по думите на Груев. До момента обаче това не се е случило.
 
Зоните за сигурност трябва да бъдат маркирани и контролирани, а достъпът до съдебните сгради - ограничен. Подобни обособени зони има пред Министерския съвет, президентството и Народното събрание.
 
За сигурността около съдебните сгради се заговори още преди месец след многобройните бомбени заплахи, а още повече сега - след показната стрелба срещу Златомир Иванов-Баретата на входа на Съдебната палата в София. Груев отбеляза, че през последните години след подобни инциденти основното усилие било „медийно да се отиграе ситуацията”.
 
От подобно поведение печелят единствено престъпниците. Те знаят, че полицията ще каже, че съдът ги пуска. Те знаят, че съдът ще каже, че няма достатъчно доказателства от полицията, а прокуратурата ще се оправдае с това, че са между чука и наковалнята”, коментира Груев.
 
Отговор получиха и твърденията на премиера и вътрешния министър, че до подобни ситуации няма да се стига, ако хора като Баретата получават ефективни присъди.
 
Единственият орган, който решава каква да бъде мярката за неотклонение, е съдът”, категоричен бе главният прокурор Сотир Цацаров.
 
Репортер: Марина Стоименова