Демонстрациите били насочени срещу противниците на ядрената енергетика

Лидерът на левицата Сергей Станишев свърза днешните протести срещу високите сметки за тока и парното с инициирания от неговата партия референдума за развитието на ядрената енергетика у нас.

Днес хората протестират спонтанно”, заяви бившият премиер на заседанието на Националния съвет на БСП. По думите му участниците в демонстрациите в цялата страна са „отчаяните хора, които не могат да си платят сметките за електричество и отопление, а протестът дава отговор на онези, които се обявяват против развитието на ядрената енергетика.

Допитването на 27 януари е първият реален референдум в най-новата ни история, отбеляза президентът на ПЕС. По думите му да гласуват са излезли активните хора, а онези, които не са участвали били объркани и демотивирани. Според Станишев именно на тях социалистите трябва да обърнат внимание, да им кажат, че неучастието е най-добрият начин някой друг да ръководи живота ти.

Скандалното поведение на Бойко Борисов по отношение на референдума пък било достатъчна причина той да си ходи, каза още Станишев и припомни думите на премиера в стил „каквото и да стане, аз ще си правя своето”. Според червения лидер управляващите не са постигнали целта си да провалят всенародното допитване.

БСП показа, че е партия, която може да бъде инструмент на гражданското общество”, заяви Сергей Станишев и нарече референдума сериозен политически успех.

Не на такова мнение обаче се оказа основният претендент за поста му от последния партиен конгрес – Георги Първанов. По думите на бившия държавен глава и близки с него социалисти партията не е показала достатъчен подем, какъвто е необходим за победа на предстоящите парламентарни избори. Според президента БСП не успяла да мобилизира хората, който подкрепят изграждането на втора ядрена централа и са против Борисов.