БАФТА бяха последният шанс за Стивън Спилбърг за голяма награда преди "Оскар"-ите

Киното опъна червения килим в Лондон. Филмът за освобождаване на американски заложници в Иран след ислямската революция се оказа големият печаливш на БАФТА. Така лентата на Бен Афлек си осигури поне една сигурна статуетка за "Оскар" - тази за най-добър филм на 2012-а.

 

БАФТА бяха последният шанс за Стивън Спилбърг за голяма награда преди "Оскар"-ите. "Арго" вече триумфира на "Златния глобус" миналия месец, когато получи статуетката за най-добра драма, а Бен Афлек - за най-добър режисьор.

 

Освен това, към успехите си Афлек прибави и наградите на гилдиите на режисьорите и продуцентите. А това превръща филма във фаворит за "Оскар"-ите за най-добър филм. Защото актьорът режисьор бе порязан от американската киноакадемия и неговото име не попадна в номинациите за най-добър режисьор.

 

Другият голям печеливш бе мюзикълът "Клетниците", който взе четири отличия за дизайн на продукцията, за звук и за грим и прически, а Ан Хатауей бе обявена за най-добра актриса в поддържаща роля.

 

Еманюел Рива е най-добрата актриса за ролята в "Любов". Лентата на Ханеке получи приз за най-добър чуждестранен филм. Наградата за най-добър актьор очаквано отиде при Даниъл Дей-Луис за превъплъщението му в Ейбрахам Линкълн. Кеунтин Тарантино беше награден за най-добър оригинален сценарий за "Джанго без окови".