БСП не стои зад протестите, увери депутатът от левицата

„Хората излязоха на улицата. Протестната вълна показа, че те не искат повече да живеят така – в мизерия и в безпътица, че не са доволни от резултатите на целия преход”. Коментарът е на депутатът от Коалиция за България Мая Манолова, която беше гост в „На светло” с Люба Кулезич.

Ние също сме част от този преход”, призна Манолова, която е един от водещите гласове на левицата в парламента, но по думите й „истинската отговорност, истинската вина за искрата, която запали огъня на протеста, е на днешните управляващи, които докараха хората до ръба – да няма с какво да живеят, да не могат да си платят сметките, да нямат пари за храна и лекарства”.

„Не беше трудно да се предвиди, че тези протести ще се случат”, каза Манолова в коментар на съмненията, че зад недоволството и неговото проявление има сценарий. „Диагнозата я поставиха протестиращите – така повече не може да се живее”. По думите й протестите са били неизбежни „по начина, по който ГЕРБ управлява държавата през последните три години”.  

„Що се отнася до сметките за ток – чух всякакви анализи. На практика виновен е регулаторът, който остави монополите да се вихрят абсолютно безнаказано, но погледнато логично – няма обяснение как така при увеличение на тока от 13% сметките през зимата се увеличиха повече от два пъти. Без да търсим някаква конспиративна теория, това дава основание да си зададем въпроса как така, точно в този момент, нараснаха повече от два пъти”, коментира Манолова в ефира на Нова ТВ.

БСП не е партия на крайностите. Ние не сме част от крайната левица”, каза червеният депутат. Манолова  харесвала енергията на организаторите на протестите, някои от които издигнаха именно крайно леви искания, „но да търсим конспиративна теория, че БСП стои зад тях – това е абсурдно”.


Целия разговор с Мая Манолова гледайте във видеото.