Според него хората трябвало да протестират срещу случващото се в БДЖ много по-рано

Агенцията за приватизация удължи срока за подаване на обвързващи оферти в конкурса за приватизацията на “БДЖ - товарни превози”. 


Междувременно, министърът в оставка Ивайло Московски обяви, че това звено никога не е било на печалба. Според него хората е трябвало да протестират срещу случващото се в държавната железница още по време на управлението на Тройната коалиция и кабинетите преди това. 


„От няколко дни виждаме призиви да се спре приватизацията - няма никакъв проблем, ако това е желанието на цялото общество, Агенцията може да прецени и да прекрати тази процедура, но трябва всички да знаете, че БДЖ 2009 г. ние го заварихме с 840 млн. дългове - задължения към банки и държавата не е имала ангажимент”, заяви Московски.


Ако обаче държавата реши да помага на БДЖ, тогава според транспортния министър данъкоплатецът ще трябва да плаща. 


„Тогава всички ние трябва да попитаме гражданите на тази страна - вие съгласни ли сте 800 млн. ваши пари да отидат за погасяване на задълженията за БДЖ, защото тези задължения са правени от Станишев и всички преди него”, поясни министърът в оставка.


Според Московски е наложителна приватизацията на "Товарни превози", защото само така ще могат да бъдат върнати натрупаните дългове на кредиторите.


„Това, което направихме ние, е тези 840 млн. да бъдат намелени на 720 млн. Важно за държавата е да задържи "Пътнически превози", защото това е социалният транспорт на държавата. Ако хората протестират днес срещу тези процеси, това, което аз мога да им кажа, е „Скъпи мои, много сте закъснели”, коментира Ивайло Московски.


Гледайте повече във видеото.


Репортер: Мария Димитрова