Константин Пенчев призова банките да променят политиката си

Жена от Ботевград е имала намерение да се самозапали заради невъзможност да покрива вноските по кредита си. Това съобщи в "Здравей, България" националният омбудсман Константин Пенчев, който сигнализирал в кметството за случая. По думите му жената очаквала съдебен изпълнител, който трябва да я извади от апартамента на 27 март.

 

Хората излязоха на улицата поради дефицита на справедливост в нашето общество, каза също омбудсманът в коментар на протестите в страната.

 

„Срещам се с хора постоянно и знам точно какво ги мъчи – не толкова бедността, безработицата, колкото несправедливостта и неяснотата”. Пенчев добави още пренебрежителното отношение към потребителите и гражданите от страна на институциите.

 

Най-много жалби при омбудсмана постъпват срещу доставчиците на обществени услуги – за ток, парно, включително мобилни оператори. Проблемите на потребителите са сериозни и по отношение на изменението на лихвения процент от страна на банките.  

 

Пенчев призова финансовите институции да преразгледат много добре политиките си: „Не бива винаги безогледно да спазват своите права”, защото по думите му „хората са докарани до ръба”.

 

„Омбудсманът има някакви правомощия за сезиране на Конституционния съд, въведени с изменението на конституцията през 2006 г., но те са твърде орязани – става дума само за закони и то за такива, които нарушават човешките права”, обясни Константин Пенчев в отговор на призива на Волен Сидеров за сезиране на КС.

 

Лидерът на „Атака” поиска отмяна на президентския указ за назначаване на служебно правителство. Според Сидеров назначаването на трима вицепремиери и министър, отговарящ за електронното правителство представлява структурна промяна в кабинета, за която трябва да се произнесе Народното събрание .

 

Аз не мога да атакувам всеки един закон, решение на парламента или пък указ на президента, просто нямам такива правомощия. Г-н Сидеров много добре знае това”, заяви Константин Пенчев.

 

Целия разговор с омбудсмана гледайте във видеото.