Липсват обаче доказателства за чуждестранна връзка, няма реакция и от "Ал Кайда"

След като в понеделник Барак Обама се обяви против прибързаните заключения, днес държавният глава на САЩ нарече експлозиите в Бостън „терористичен акт”. Президентът обаче отбеляза, че за момента разследващите органи не знаят дали зад тях стоят местни или чужди групи и лица.

 

В кратко обръщение от Белия дом Обама нарече атаката „отвратителна и страхлива” и посочи, че винаги, когато бомби се използват срещу невинни граждани става въпрос за тероризъм. „Това, което не знаем обаче е кой осъществи това нападение и защо”, заяви той.

 

За първи път откакто взривовете проехтяха на финала на бостънския маратон Барак Обама ги определя като тероризъм, отбелязват американските медии. Първият му коментар в понеделник беше предпазлив – той се въздържа да употреби това определение, въпреки че в анонимни коментари представители на администрацията на Белия дом признаха, че разглеждат ударите като терористични.

 

Заключението, че всички доказателства сочат към терористичен акт, идва след консултация тази сутрин на държавния глава с директора на ФБР Робърт Мюлер, министъра на вътрешната сигурност Джанет Наполитано и главния съветник на президента по борбата с тероризма Лиза Монако.

 

Високопоставен американски правителствен служител съобщи, че няма никакви доказателства за чуждестранна връзка в атентата в Бостън или реакция от страна на „Ал Кайда”. И до момента никой не е поел отговорност за терористичния акт. Президентът Барак Обама заяви, че следствието все още не знае дали атентатът е дело на терористична групировка или на отделно лице. Няма и яснота за мотива.

 

Въпреки това полиция и сапьори са претърсили апартамент в Бостън. По непотвърдена информация, обискът е извършен в жилището на саудитски гражданин, пребивавал в САЩ със студентска виза. Той е повикан на разпит, но по-късно освободен, без да бъдат повдигнати каквито и да било обвинения срещу него. Друг саудитец, лежащ в болница заради наранен крак, е поставен под охрана в здравното заведение. Полицията е поискала да разговаря и с лекарка, също от саудитски произход. Нито един от тримата обаче не е официално заподозрян. Според анонимни източници, взривовете може да са свързани с тъмнокож мъж с чуждестранен акцент. Той бил забелязан да носи на гърба си черна раница минути преди да избухне първата бомба.

 

По непотвърдена информация бомбите са били поставени в тенджери под налягане и скрити в сакове. Към едната от тях бил прикрепен таймер, с който взривното устройство било активирано. Бомбите не са съдържали пластичен експлозив или друго подобно взривно вещество. Те били доста прости и груби, обясняват от ФБР. Двама от лекарите, които лекуват пострадалите, обявиха, че в телата на пациентите са намерени пирони или други подобни остри предмети, които вероятно са били поставени вътре в бомбите. В другите два пакета, намерени в района на инцидента, не са открити взривни устройства.

 

Междувременно страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив и Организацията за ислямско сътрудничество осъдиха бомбените атаки в Бостън и също ги определиха като акт на тероризъм. Трима души загинаха, а над 170 бяха ранени при експлозиите в понеделник.