Време е за възстановяване на държавността, заяви лидерът на ДПС

„Няма по-важна задача от спешното съставяне на стабилно правителство, което да възстанови дискредитираното усещане за държавност. Движението за права и свободи ще улесни, а няма да затрудни този процес”. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при пристигането си в НДК.  

 

Българските граждани категорично отрекоха еднопартийния модел на управление, посочи Местан и добави, че при управлението на Борисов и Цветанов той се е изродил в авторитарен модел на властта, дискредитирал е демокрацията и ускорено е ерозирал демократичната система и държавността.

 

„Тази вечер берем плодовете на това провалено и престъпно управление”, каза още политическият наследник на Ахмед Доган.

 

„Ние сме коректни към суверена и по тази причина няма как да подкрепим ГЕРБ. Ясно е, че моделът на стабилното управление, на стабилното правителство трябва да се търси извън ГЕРБ.”  

 

Местан обърна внимание на журналистите, че ДПС ще застъпи тезата, че за да бъде стабилно следващото управление, то трябва да бъде отворено и към проблемите на онези български граждани, които не са парламентарно представени. „Ще настояваме следващото правителство да бъде отворено и за непарламентарно представените политически сили”.

 

Готови сме на съгласие в името на националния интерес, но няма да влизаме в каквото и да е съглашение. Сега е време за възстановяване на държавността, за укрепване на държавността на демократичната система, не е време за тясно партийни интереси.”

 

На тези избори нямаше автобуси в Кърджали. Това обаче не намали политическата тежест на ДПС, а окончателните резултати ще потвърдят нарастващата тежест на движението”, каза на пресконференцията по-късно Лютви Местан. „Надявам се да е започнал процесът на преобръщането на отношението към ДПС”, добави партийният лидер. По думите му избирателят е подкрепил „един концерт, продуциран от ДПС, за правителство, в което експертното да вземе връх над тясно партийното”.

 

В следващото Народно събрание ДПС ще работи за разкъсване на обръчите от фирми, с които са обърнати всички български партии, обеща Местан. „Тази метафора олицетворяваше една уродлива реалност в българския политически живот”, каза той.

 

Цялото изказване на Лютви Местан гледайте във видеото.