В коалицията няма нищо лошо, колективното управление е по-добро

Гледам технократски на цялата работа - моята задача е да изпълня програмата на правителството, което подкрепят политическите сили в парламента. Много бих се радвал и ГЕРБ да застанат зад тези усилия, въпреки че няма такива индикации”. Това заяви кандидат-премиерът номиниран вчера от социалистите за предлаганото от тях програмно правителство.

 

Много обичам експертизата, да работя с хора, които са подготвени професионално, но за управлението е необходим житейски и политически опит”, отбеляза Пламен Орешарски в „Здравей, България”. Затова според него в новото правителство ще има място и за политически фигури.

 

В коалицията няма нищо лошо, когато обществото е фрагментирано - резултатите са такива”, добави бившият финансов министър от кабинета на Тройната коалиция в коментар на нежеланието на участниците в новия парламент да използват термина. „Не знам дали индивидуалните управления са по-добри от по-колективните”, каза Орешарски.

 

Планът на бъдещия премиер-технократ, който беше представен в понеделник в централата на социалистите, обхваща онези сектори, които се нуждаят от подобрение в средносрочен план и включва краткосрочни мерки за шестмесечен период и средносрочни за едногодишен. В програмата има и политики, които обхващат четиригодишен период, отбеляза Пламен Орешарски в ефира на Нова ТВ.

 

Никога не се готвя за къси спринтове. Аз лично мога да издържа много време. Но резултатите от мерките ще предопределят и хода на едно следващо управление.”

 

По думите на кандидата на "Коалиция за България" ситуацията в страната никак не е добра, а в икономически план има много негативни тенденции, които трябва да се преодолеят и то в условия на силно фрагментирано напоследък общество, което иска бърз резултат.

 

Най-много ме притесняват очакванията – няма как нещата да станат с магическа пръчка”, призна Орешарски. „Важно е да пресечем негативните тенденции – цените на тока, на лекарствата…”, подчерта той.

 

Орешарски припомни и за намерението на социалистите да възстановят диференцирани ставки за цените на електроенергията. Двойната тарифа, която предлагат от "Коалиция за България" има само социална задача, уточни той. „Ако търсите икономически ефект – такъв няма.”

 

Привърженик на максимата „Да се прави какво трябва, пък да става каквото ще”, Орешарски привнесе нотка на условност в някои от по-повтаряните по време на предизборната кампания на левицата обещания. Например „на „Белене” трябва да се гледа като на икономика. Ако разчетите на HSBC се потвърдят, не виждам никакви причини да не се рестартира този проект. В „Белене” има инвестирани много пари, имаме и един иск с много голяма вероятност да го загубим” отбеляза той и напомни, че проектът беше оставен във фризера с решение на предишния парламент. „Разумното е да се актуализират веднага разчетите и да се влезе в преговори с „Росатом” във връзка с техния иск – имаме договор, който не изпълняваме. Въпросът е не дали, а колко ще ни осъдят да плащаме.”

 

Реалистично е да се стигне до известно поевтиняване на лекарствата, поне в това уверили експертите Орешарски. Бъдещият му кабинет възнамерява да възстанови централизираното купуване на медикаменти, което на чисто пазарен принцип ще доведе до по-ниски цени, отколкото, ако всяка болница прави търг самостоятелно.

 

Привърженик съм на единната ставка на ДДС. Ще бъде грешка да го диференцираме, в което и направление да е”, коментира технократът, който ще търси подкрепа в парламента от и от депутати, които обещаха на избирателите си именно диференциране на този данък.

 

Някак в условно наклонение, отчитащо „състоянието, в което се намира икономиката в момента”, минималната работна заплата може да достигне 450 лева до края на мандата, увери все пак Орешарски, но обърна внимание, че освен за социалния ефект, трябва да се мисли и за това да не се влоши рязко конкурентоспособността на българската икономика.

 

„Никога не съм сменял моята позиция – винаги съм твърдял, че съм привърженик на ниското подоходно облагане – то предотвратява разширяването на сивия сектор”, коментира също вероятният министър-председател. Призна, че БСП е записала в програмата си ниска прогресия при доходните данъци, но каза, че въпросът предстои да се дискутира, защото социалистите не са спечелили твърдо мнозинство на изборите – може би намек за едно от направленията, където може да има компромис при преговорите за подкрепата на останалите политически сили.  

 

Част от социалните мерки ще се пребюджетират за следващата година, каза още Орешарски и даде пример с швейцарското правило за пенсиите, което твърдо щяло да се възстановява. Обещаните 250 хил. нови работни места също не са забравени, увери финансистът. Ако преобладаващата част от мерките проработят, Орешарски се надява те да станат и повече до края на мандата на своя кабинет. Бъдещият премиер е помислил и за облекчаване на бизнеса, включително чрез преглед на административните такси и навременно възстановяване на ДДС. Дори с цената на по-голям дефицит връщането на данъка трябва да се изпълнява според сроковете в закона, смята бившият управляващ на хазната.  

 

Кадрови въпроси във връзка с бъдещия кабинет не са обсъждани сериозно, каза в студиото на „Здравей, България” Пламен Орешарски и припомни, че ГЕРБ ще получат първи мандат за съставяне на правителство. Номинираният за премиер от социалистите отбеляза, че няма време за структурни реформи във връзка с идеята за отделянето на енергетиката от мегаминистерството, което в момента я обединява с икономиката и туризма - МИЕТ. Реформите обаче са неизбежни в МВР, където не са се случвали от 90-те години насам. „Там няма никакво основание да се продължава по същия начин”, заяви Орешарски и добави: „Никога не ме е притеснявало подслушването, но това е посегателство в личното пространство… Тези игрички трябва да отидат на заден план и да се ползват само при нужда”, посочи той и напомни, че България има проблем с нарастващата битова престъпност, който трябва да бъде решен.