Деветима от загиналите при връхлитането на стихията са деца

Спасителните операции в опустошеното от торнадо предградие на Оклахома Сити –  Муур, приключиха. Местните власти съобщиха, че вероятността да бъдат намерени оцелели или нови жертви се оценява на около 1%. По последни данни загиналите при природното бедствие са 24-ма души, девет от които са деца.


Торнадото, което връхлетя в понеделник, е имало максималната мощ EF-5 по шестобалната скала на Фуджита, използвана за класифициране на тези природни стихии. Според метеоролозите скоростта на вятъра в окото на смерча е надхвърлила 320 км/ч. Ширината на торнадото е била около два километра. Стихията се е намирала на земята около 45 минути и е оставила пътека на разрушения, дълга около 27 км. По преценка на учените енергията, освободена при преминаването на торнадото, е била най-малко осем пъти по-силна от мощността на атомната бомба, хвърлена над Хирошима.


Беше обявено официално и, че жителите на Муур са били предупредени за непосредствената опасност 16 минути преди бедствието да се стовари върху жилищния район. По принцип подобни тревоги се бият средно между 8 и 10 минути преди настъпването на стихията.


Специалисти отчитат, че това торнадо може да се окаже най-скъпоструващото в историята на САЩ. Оценката на щетите тепърва предстои, но експерти считат, че общата сума може да надхвърли 3 млрд. долара. На толкова бяха оценени разрушенията, нанесени от най-смъртоносно торнадо в страната, което помете град Джоплин, щата Мисури, през май 2011 г. Тогава загинаха 161 души, сринати със земята бяха около 7 000 сгради.