Едуард Сноудън живее в Хонконг заради свободата на словото

29-годишният Едуард Сноудън, бивш служител на ЦРУ, е главният източник на изтеклата информация за програмите за наблюдение на американското правителство. Самоличността му е разкрита по негово искане.

 

Изтичанията на информация за програмите за следене на телефонни разговори и интернет данни разтърсиха службите за сигурност на Съединените щати през последните дни.

 

Разкритията се появиха в публикации на вестниците „Вашингтон пост” и „Гардиън”, а бившият служител на ЦРУ сам обяви, че той е източникът на изтичането на информацията за секретната програма. В интервю от Хонконг 29-годишният мъж споделя, че дълго е обмислял решението си преди да публикува детайли от програмата с кодово име „Призма”. Той не е одобрявал факта, че страната му изгражда тайна шпионска машина, която може да следи всеки американец.

 

„Мисля, че дължим на обществото обяснение за мотивите зад тези действия, които излизат извън демократичния модел. Когато покваряваш властта на правителството, това е много опасно за демокрацията”, каза Едуард Сноудън.

 

Бившият технически служител в ЦРУ споделя още, че е избрал Хонконг заради силната традиция на свободното слово. Междувременно Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване на изтичането на секретна информация.