Цветозар Томов и Кольо Колев обаче са на различни мнения за оставката на кабинета

На фона на нестихващите от две седмици протести с искане за оставка на правителството социолозите Цветозар Томов и Кольо Колев влязоха в спор дали кабинетът „Орешарски” трябва да се оттегли.

 

Според Цветозар Томов оставката е най-разумното и цивилизовано действие на правителството. 

 

„То няма шанс да изпълни програмните си намерения в тази обстановка в страната и при този парламент, както и при очевидната липса на възможност на премиера да взима самостоятелни политически решения”, заяви Цветозар Томов. Според него има гафове, при които в една демократична страна се подава оставка.

 

Според колегата му Кольо Колев обаче „протестиращите не са хората”. 

 

„Това е част от обществото, която излезе на протест не без основание по казуса „Пеевски”. И петното остана. Част от хората обаче се питат какво правим оттук нататък”, заяви Колев. 

 

По думите му след оттеглянето на Пеевски не всички вече искат оставка на правителството.  

 

„При нови избори активността ще е ниска, а най-силно ще бъде ударена БСП, ГЕРБ пък ще получи като дял повече, а не като гласове”, заяви Колев.

 

Според Томов обаче всички аргументи, които могат да се извадят срещу провеждането на нови избори, са политически целесъобразни. 

 

„Подаването на оставката е въпрос на политически принципи”, смята Томов. Според него избирането на Волен Сидеров за председател на парламентарна комисия, която ще се занимава и с етиката в парламента, не отстъпва по циничност на предложението за г-н Пеевски.