Футболистът поведе борба с левкемията преди повече от година и сега е в ремисия

Бившият капитан на българския национален отбор по футбол и Астън Вила Стилиян Петров празнува 34-тия си рожден ден.


Стенли, който бе повален от левкемията преди повече от година, поведе успешна борба с болестта и сега е в ремисия. Все пак заболяването го принуди да се откаже от футбола, но сега той е част от треньорския щаб на Астън Вила.


Стилиян Петров е роден в Монтана. Започва професионалната си кариера в местния отбор. На 18-годишна възраст преминава в ЦСКА. С червената фланелка печели Купата на България за сезон 1998/1999, след което е купен от шотландския Селтик.


На 30 август 2006 г. Селтик приема офертата на Астън Вила за трансфер на Петров на стойност 6,5 млн. лири, като впоследствие сумата може да достигне 8 млн. Стенли сключва 4-годишен договор. 


Първите два сезона не са добри за българина и той все още не може да се наложи в състава. В сезон 2008/2009 обаче става несменяем титуляр.


През май 2009 г. Стилиян Петров получава три награди за Играч на сезона — едната от английските привърженици на клуба, втората - от останалите футболисти на отбора, а третата - от българския национален фен клуб на Астън Вила.


Стилиян е рекордьор по участия за националния ни отбор със 105 срещи, в които е отбелязал осем гола.