Те се оплакват от насилие и липса на всякакви удобства

Бунт избухна в понеделник вечер в бежанския център край свиленградското село Пъстрогор. Огромна част от чужденците, настанени там, излязоха на пътя и протестираха срещу лошото отношение. Според тях те били редовно бити и били лишени от всякакви удобства


Напрежението в бежанския център ескалирало следобед, след като, според протестиращите, охраната се държала грубо със семейството на Нермин.


„Искахме да отидем до града и чакахме такси тук на сянка до охраната. Изведнъж дойдоха и ми казаха да се махам, взеха ми стола и ми крещяха и ме бутаха. Тогава дойде брат ми и стана разправия и те започнаха да го бият”, разказа Нермин Алдариуш.


Според Нермин и семейството й това не бил изолиран случай и насилието било често. Жертва ставали и деца.


Освен насилието, друг проблем на бежанците, повечето от които са от Сирия, е трудната комуникация и изолацията. Те искат по-добри условия и човешко отношение.


От ръководството на центъра в Пъстрогор отказаха да коментират обвиненията с аргумента, че при тях постъпили жалби няма.


След намесата на представителя на асоциация „Свободна Сирия” жалбите бяха подадени, а председателят на Агенция по бежанците увери по телефона, че те ще бъдат разгледани и че това е първото подобно оплакване.


Ще продължим да следим случая и реакциите на отговорните институции и в утрешните емисии новини.


Репортер: Димитър Иванов