Буруджиева от БСП вижда решението не в забраните, а в кампаниите срещу пушенето

БСП не се е отказала от намерението си да разреши пушенето на определени закрити места. Леви депутати се срещнаха в парламента с представители на ресторантьорския бранш и пред тях потвърдиха, че законовите промени за облекчаване на тоталната забрана ще бъдат внесени в най-скоро време.


През изминалите дни се появи информация, че БСП дава заден от заявката си да възстанови зоните за пушачи в заведенията. Причината е, че депутати от левицата подготвиха отдавна нови законови текстове, които така и не бяха внесени.


„Не сме говорили за подобно нещо, това е наш предизборен ангажимент”, обясни Татяна Буруджиева от „Коалиция за България”.


На кръгла маса идната седмица управляващите ще съберат всички „за” и „против” промяната на сегашния забранителен режим, за да намерят компромисния вариант. Тогава ще се реши и окончателно как ще изглеждат бъдещите поправки в Закона за здравето.


„Най-важният компромис е всеки да има право на избор. Не може, колкото и да си прав, да налагаш агресивно своята позиция. Другото ми се вижда остатък от тоталитарното минало”, категорична бе Буруджиева.


Според депутатката тоталната забрана за пушене на закрито масово не се спазва. А там, където се спазва, води до закрити работни места и фалити на заведения.


Буруджиева вижда решението не в забраните и наказанията, а в кампаниите срещу пушенето.
Първоначално планът на БСП беше да разреши пушенето в нощните заведения и да възстанови залите за цигари в останалите.


Повече по темата гледайте във видеото.