Веднага след решението на депутатите, Писанчев положи клетва.

Владимир Писанчев е новият шеф на Държавната агенция "Национална сигурност". Той пое агенцията след оттеглянето на Делян Пеевски, чийто избор предизвика протестите в страната.

 

В пестеливо изявление пред пленарната зала премиерът Пламен Орешарски представи кандидата си за председател на ДАНС.

 

„Заради високата обществена чувствителност моят избор падна върху човек вътре в системата. В някакъв смисъл представлява запазване на статуквото в ДАНС. Силно се надявам той да се справи”, заяви Пламен Орешарски. 

 

Премиерът посочи един основен критерий, по който ще оценява работата на Писанчев - да се повиши събираемостта на приходите в хазната. И получи такова обещание.

 

„Мой основен приоритет ще бъде борбата с икономическите престъпления”, заяви Писанчев пред депутатите. 

 

Подкрепата от страна на БСП и ДПС за Писанчев беше ясна и обявена предварително. Не липсваха обаче и критики.

 

„Глупак е не този, който се спъва в камъка, а който се спъва в един и същи камък два пъти. Обезпокоен съм, че човекът, когото избираме днес, е отговорен за делото „Галерия” - отворено с цел преследване на политици и журналисти. Не искам утре в някое тефтерче да пише - Г.К. да бъде ударен, С.С. да бъде смачкан”, заяви Георги Кадиев. 

 

„Това, което казвате, е дълбоко невярно. „Галерия” не е правена за преследване на политици и журналисти, а срещу теч на информация в ДАНС”, отговори Камен Костадинов от ДПС.

 

Въпросната скандална разработка от 2008 година бе основен аргумент срещу кандидатурата на Писанчев за председател на ДАНС до момента. 

 

„През 2008 г. ми беше възложено да отворя това дело. Ако сега трябва да сторя същото, не бих го направил”, заяви Писанчев.

 

С подкрепа, но и препоръки излязоха и лидерите на основните политически сили - БСП и ДПС.

 

„Редица дефекти в ДАНС бяха засилени по политически причини. На това трябва да се сложи край”, заяви Сергей Станишев. 

 

„Крайно време е служители в ДАНС да могат да бъдат и хора от малцинствата”, смята Лютви Местан. 

 

Новоизбраният председател на ДАНС обеща агенцията да стои далеч от политически обвързаности и натиск. И да пази държавата от социално, етническо и религиозно напрежение.

 

Владимир Писанчев е завършил магистратура в СУ „Св. Климент Охридски”. Започва работа в дирекция „Оперативно издирване” на МВР през 1992 г., а година по-късно е назначен в НС „Сигурност” – МВР, където преминава през всички нива на служебната йерархия.

 

През 2008 година е директор на дирекция в ДАНС, но напуска по собствено желание.

 

През 2009 г. отново е назначен като директор в ДАНС, а през 2012 г. е определен за заместник-председател на агенцията.