През нощта се наложило да бъде укрепван и тавана на галерията

4-ти ден продължава издирването на двамата миньори, блокирани от свлачище под земята в мина Ораново. Спасителите правят опити да стигнат до галерията, в която се предполага, че се намират Николай Михайлов и Иван Лазаров.


Тази нощ им се наложи да се справят с поредната трудност – скала, препречила пътя им. И тази нощ се наложи взривяване на скала. Отломките след взрива били разчистени, но за съжаление спасителните екипи продължават да се натъкват на земни маси - смесица от кал и глина.


През нощта се наложило да бъде укрепван и тавана на галерията. Сводът на галерията вече е сух, което дава предположения, че зад тази скална маса може да има кухина, изпълнена с въздух, от който да се възползват затрупаните миньори. Към момента спасителите са достигнали до 25-я метър.


Предполагам някъде около 30 метра е хоризонталната изработка и евентуално в самата лента има още 10 метра, защото това е крайното работно място, в което е трябвало да бъдат сегашните пострадали, така че ние продължаваме напред търсенето, като не сме установили точно в кое място е станал този масиран кален пробив. Опасенията са до толкова, че ако не ги намерим в близко разстояние, това означава, че може би са някъде в дъното”, обясни Валери Манов, управител на рудник Ораново.

 

„След като видим резултатите от проверките, ако е прекалено рисково, аз лично бих настоявал да се прекрати експлоатацията на мина „Ораново”. Не можем да жертваме хората”, заяви министър-председателят Пламен Орешарски. С тези думи той коментира проверките, които текът в рудник Ораново, за да се установи каква е причината за инцидента, при който загинаха двама миньори, а други двама техни колеги останаха затрупани под калната маса.