Механизмът за сътрудничество и проверка на съдебната реформа остава, каза еврокомисарят

Сегашните политически събития и обществени протести в България рисуват ясна картина и показват нуждата от промяна в страната. Те сигнализират, че българското общество е много обезпокоено за върховенството на закона, коментира пред българската преса еврокомисарят по правосъдие Вивиан Рединг.

 

Симпатиите ми са на страната на българските граждани, които протестират на улицата срещу корупцията”, каза Рединг в интервю за вестник „24 часа”. България трябва да ускори реформите, смята заместник-председателят на ЕК. По думите й вече е време да се задълбочат усилията за реформа на правосъдната система и за борба срещу корупцията и организираната престъпност.

 

Политическата ситуация в България е поляризирана, отбелязва Рединг. Еврокомисията призовава всички политически сили в страната към съгласие в името на стабилността и благоденствието.

 

Механизмът за сътрудничество и проверка за България няма да отпадне, става ясно още от интервюто на Вивиан Рединг. „Механизмът отрежда специфична роля на Еврокомисията в подкрепата и наблюдението на напредъка на България в реформата на правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпност”, отбелязва заместникът на Жозе Барозу. „Това беше едно от условията при приемането на страната ви в ЕС и механизмът ще остане в действие, докато целите, набелязани през 2006 г., не бъдат изпълнени.”

 

Политическо е решението, което ще отвори пътя на България и Румъния към Шенген посочва пред вестника Рединг и отбелязва, че Европейската комисия смята, че двете страни изпълняват необходимите критерии за вдигане на граничния контрол и пълно присъединяване към безвизовото пространство.