Новата методика нарушава правото на пациентите да избират по-качествени продукти

Надзорният съвет на здравната каса взе днес решение за прекратяване на процедурата по т. нар. "нова методика за договаряне на стойността, по която медицинските изделия в условията на болничната и извънболничната медицинска помощ се заплащат от НЗОК ", съобщиха от Българска асоциация за закрила на пациентите в официално обръщение.


Освен мотивите, които Българска Асоциация за Закрила на Пациентите изтъкна още през февруари, че се нарушават правата на здравноосигурените лица да могат да избират имплантанти, доплащайки за по-добри за техния случай, Надзорният съвет прие и се съобрази с указанията на Комисията за Защита на Конкуренцията по този казус.
     

Стана ясно, че въпреки широко прокламираната от д-р Цеков идея, че новата методика ще направи достъпни за пациентите по-качествени медицински изделия, това реално не се случи. На практика, ако в досегашната методика за „протеза за тазобедрена става” пределната възстановима цена беше 1080 лв., то цената сега трябваше да бъде в границата при един вид стави до 1500 лв., при друг вид стави –  до 2000 лв. Същото се случи и с т. нар. „съдов стент” – въпреки наличие на цена и от 450 лв., реално стентовете са в три групи и цената на останалите две групи е също около 1200 лв. и по-висока, каквато е била и преди това. 

   

„Към момента парите, дадени от НЗОК тази година за медицински изделия, са приблизително около 52% от годишния прогнозен бюджет, което е около 37 милиона лева, а по новата методика, без да конкретизираме дали това е оптимистичен или краен бюджет, стойността им за полугодието би достигнала около 52 милиона лева. Т.е. само за полугодие бихме имали 50% превишаване на прогнозния бюджет на НЗОК. Има и други мотиви, които подробно ще бъдат изяснени. Важно е да се знае, че е прието и решение управителят на НЗОК до 31-ви август да ни предложи нова методика, която да обсъдим в Надзорния съвет. 
   

Според мен беше загубена повече от половин година ценно време да се вникне в предложенията, които бяхме направили, както и за опасенията, които бяхме изразили, за да се спре тази „методика” още на по-ранен етап – още през февруари, защото тя не само не улеснява достъпът на пациента до медицинско изделие с по-високо качество, но и нарушава правата му на избор, на информирано съгласие, на иновации и безопасност. Тази методика принуждаваше пациентите и лекарите да използват имплантанти, които и двете страни не желаеха. Така че правата на пациентите и справедливостта възтържествуваха, в Надзорния съвет и в БАЗП очакваме нови предложения за новата методика, които да се обсъдят до края на август.”, сподели адв. Пламен Таушанов, председател на УС на БАЗП и член на надзорния съвет на НЗОК.