Тази възможност допусна председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев

До края на годината България може да влезе в рецесия - тази възможност допусна председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев. Той уточни, че потреблението не само не върви нагоре, а напротив - през последните девет месеца се свива. 

 

Депутатите в комисията приеха на второ четене актуализацията на бюджета, без да приемат почти нито едно от новите предложения. 

 

Депутатът от ДПС определи планирането на приходите от предишното правителство като безумно. Най-голям проблем има при данъчните приходи. Неизпълнението на заложеното е с над 5%, обясни министърът на финансите Петър Чобанов. 

 

Според данни на ведомството за първите шест месеца са изпълнени с 2,4 на сто по-малко от изпълненото за първото полугодие на 2012.

 

Според заложеното за първите шест месеца в хазната е трябвало да влязат 700 милиона лева от данъци повече отколкото за същия период на миналата година, а са събрани едва 221,4 млн повече.

 

29 милиона са събрани до месец май от новия данък върху лихва по депозит. Това е една четвърт от очакванията за годината, които са 132 млн лева.