В Народното събрания обсъждат актуализацията на второ четене

В сградата на Народното събрание депутатите обсъждат на второ четене актуализацията на бюджета за тази година. Най-сериозни остават критиките около решението държавата да изтегли още 1 милиард лева дълг. 

 

Разговорите текат от малко след 9 часа, но до 13 часа депутатите за втори път си дадоха почивка. Основните упреци в пленарната зала са кога са били по-искрени депутатите от „Коалиция за България” и ДПС – миналата есен, когато се гласуваше бюджетът и те твърдяха, че приходите в бюджета ще са много повече, отколкото планираше тогавашният финансов министър Симеон Дянков или днес, когато твърдят, че приходите ще са много по-малко.

 

С актуализацията се предлага приходната част да се занижи с около 200 милиона лева, а разходната да се вдигне с почти 300 милиона лева. 

 

Депутатите от „Коалиция за България” допуснаха, че е възможно положението да се влоши толкова, че да се наложи втора актуализация на бюджета. 

 

Споровете в парламента гледайте във видеото.

 

А извън парламента Радан Кънев, председател на ДСБ, заяви: „При всяко положение, когато правителството не дава отчет за харченето на големи суми, това е задкулисие. Това са нашите пари и ние имаме право да разберем за какво ще отидат те”. 

 

Депутатите гласуваха и ваканцията си - лятната им ваканция ще бъде от 5 август до 31 август.

 

*Обновена към 15 часа