Повериха поръчка за три милиона лева на съмнителна фирма

Появиха се съмнения за нагласен търг в министерството на околната среда и водите. Става въпрос за поръчка за  три милиона лева с които трябва да бъдат преброени делфините в България. Поръчката вече е спечелена от новорегистрирана фирма, собственост на „Зелени Балкани”. 


Сигналът беше подаден от националната асоциация „Българско Черноморие”. Според тях изборът на фирмата, поканена за поръчката само два дни след регистрацията й, е съмнителен.


В сигнала се посочва, че на първия конкурс през март тази година не се явява никой, а на втория през май е отхвърлена единствената кандидатура заради липса на документи. Така на 17 юли Изпълнителната агенция е изпратила покана за договаряне с Обединение „Делфин”, което е регистрирано два дни по-рано. От Националната асоциация „Българско Черноморие” смятат, че обществената поръчка  е възложена „на тъмно”. Техни представители не са били допуснати да присъстват на договарянето на поръчката, твърди  адвокат Владимир Тодоровски.


Изпълнителният директор на Агенцията по околната среда Ваня Григорова обясни пред Нова, че интересът е много голям, защото става дума  за доста големи суми, но и за доста специфични и сложни задачи.  

 

Ръководителят на проекта Красимира Аврамова разказа, че е имало интерес от италианската фирма „Тетис”, но заради преговорите с ИБЕИ на тях им е отказано. „По-късно заради липсата на друг кандидат се постига договорка с „Тетис”, и тъй като фирмата е италианска, се налага тя да има представител в България. Затова е регистрирано обединение „Делфин” два дни преди договарянето на поръчката”, обясни Аврамова.

 

По-рано днес министърът на Околната среда и водите Искра Михайлова-Копарова обяви, че проблемът е заради самостоятелно взетото решение на Изпълнителна агенция по околната среда за директно договаряне, след като при публичното обявяване на обществената поръчка не е избран кандидат 2 пъти.

 

Беше спряна работата на комисията, възложих на директора на Агенцията по околна среда да поиска становище от Агенцията за обществени поръчки по процедурата, която са избрали защото се съмнявам, че е най-правилната. Готова съм след становището да спра проекта, дори с риск да не се случи и ние да загубим тези три милиона лева за биоразнообразието в България”, допълни Михайлова.