Народното събрание прие актуализацията на държавния бюджет на второ четене


Дебатите разсеяха някои митове и спекулации по отношение на актуализацията на бюджета, заяви министърът на финансите Петър Чобанов, след като Народното събрание прие на второ четене актуализацията на бюджета.

 

Според него актуализацията не застрашава по никакъв начин фискалната дисциплина. „Ясно беше доказано с редица изказвания от тази трибуна, че всъщност е малко пресилено да говорим за фискална дисциплина, в истинския смисъл на думата, през последните години”, допълни той .  

 

Друг мит, който беше опроверган в процеса на актуализация е, че десницата в парламента или представителите на ГЕРБ търсят начин за по-ефективни разходи. Няма преки доказателства в техните становища, които да установят такъв стремеж, твърди министърът.  

 

Освен това според Чобанов лихвите по кредитите няма да се повишат. 

 

Актуализацията всъщност ще има и силно изявен социален елемент, твърди Чобанов. 

 

Министърът твърди, че актуализацията се прави, за да бъдат платени задълженията към бизнеса, които са генерирани в предходни периоди. Но за сметка на това нови работни места няма да бъдат открити с актуализирането на бюджета. Единствено може да бъде платено на бизнеса, с което да се възстанови доверието му в държавата, уточни той.