Причината - наложеното от президента вето на актуализацията на бюджета

Председателят на парламента Михаил Миков ще свика извънредно заседание на Народното събрание на 30 август 2013 г., петък, от 10.00 часа, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

В дневния ред е ново обсъждане на актуализацията на бюджета след наложеното от президента частично вето.

 

Миков припомня, че преди два дни заяви, че няма да свиква заседание на Народното събрание, „защото се надявах, че всички държавни институции ще изпълнят отговорно ролята, която им е поверила Конституцията и в този смисъл ще оправдаят общественото доверие, с което са облечени”.

 

„Днес обаче президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.”, продължава Миков в изявлението си до медиите.

 

Председателят на Народното събрание подчертава, че се е запознал и със становището на министър-председателя за ползите от едно повторно обществено обсъждане на въпросите около този закон със заинтересованите лица.

 

„Отчитайки тежестта на аргументите на президента и на министър-председателя и интереса на българското общество, както и нагласата в повечето политически партии и парламентарни групи, считам че е необходимо народните представители да се запознаят с изложението на президента, за да преценят на свой ред основателността на тези аргументи и становища”, твърди Миков.