Избират по-лесното – да намалят приходите и да увеличат разходите, смята депутатът от ГЕРБ

„На третото гласуване, на което ще се види дали президентското вето ще бъде подкрепено, или ще бъде подкрепена актуализацията, отново ще бъдем в пленарна зала”, заяви в предаването „Здравей, България” депутатът Владислав Горанов. 

 

„Ще повторим основните си мотиви против актуализацията на бюджета за 2013 година”, допълни той. 

 

Според него притеснителна е тенденцията, а не толкова еднократният акт от тегленето на заем. 

 

„Притеснителен е начинът, по който се поемат ангажименти. Само за два месеца управление се стига до максималния възможен лимит от дефицит, който е предвиден в българския закон”, заяви Горанов. По думите му това е притеснително и предвид факта, че през 2014 година влиза в сила швейцарското правило за пенсиите.

 

„За нас е притеснителна тенденцията за публичните разходи”, обясни депутатът. Според него зад „привидните социални мотиви на управляващите стои желанието им да си оправдаят разходите”.

 

„Избират по-лесното – да намалят приходите и да увеличат разходите”, смята Горанов. 

 

Бившият заместник-финансов министър каза, че за първи път от толкова години насам икономиката може да се обърне и се забелязва спад.

 

Относно парите за ваучерите за храна, Горанов заяви, че те могат да се увеличат само при промени в закона, тъй като има лимит. 

 

„Ако трябва да се покриват някакви дефицити, те трябва да бъдат в посока социални разходи и образование. В проекта не личи колко пари са предвидени за социални разходи”, заяви Горанов. „В мотивите към закона се вижда, че от приблизително 300 милиона само 40 отиват в тези направления”, обобщи той.