Според комисията лошото състояние на икономиката в момента е обективна оценка за управлението на ГЕРБ

Ветото на президента върху актуализацията на бюджета за тази година беше отхвърлено от депутатите от бюджетната комисия. Не е ясно обаче дали това ще се повтори и утре, 16-и август, в Пленарната зала на Народното събрание. 

 

С 10 гласа депутатите от „Коалиция за България” и ДПС, членове на бюджетната комисия, отхвърлиха президентското вето върху актуализацията на бюджета. На днешното заседание обаче нямаше нито един представител на „Атака”. Въпреки че не членуват в комисията, депутати от ГЕРБ дойдоха, за да обявят още веднъж, че ще гласуват против актуализацията. 

 

Председателят на комисията Йордан Цонев пък се съгласи само с една от позициите в указа на президента, спиращ актуализацията.

 

Според него българската икономика в момента е в окаяно състояние. „Това всъщност е обективна оценка за управлението на ГЕРБ и тя е вярна”, коментира Цонев. 

 

Чуха се и други остри изказвания по адрес на предходното правителство. „Това, което не го уби кризата, го уби Симеон Дянков”, каза заместник-министърът на финансите Людмила Елкова. 

 

Липсата на депутати от "Атака" логично постави под съмнение въпроса дали ще бъдат събрани 121 гласа от управляващата коалиция, за да бъде отменено ветото. Сметките показват, че без депутата от ДПС Делян Пеевски, който не влиза в пленарната зала, управляващите имат 119 гласа.

 

Синдикати, правителство и бизнес за актуализацията на бюджета  


Управляващите категорично отхвърлиха критиките на президента, че актуализацията на бюджета е непрозрачна. Според социалния министър Хасан Адемов няма как повечето пари за социалните разходи да се изхарчат не по направление. 


„Важен е аргументът на господин президента, който казва „власт власт възспира”. Вместо власт власт да  възспира, власт опозиция подбира, съжалявам, че го казвам, но това е истината”, коментира министър Адемов.


Освен увеличаване на социалните разходи, синдикатите още веднъж напомниха, че настояват за увеличаване на минималната работна заплата от октомври. Бизнесът от своя страна поиска обещания преди три години регистър с дълговете на държавата към тях, така че да не се спекулира с това колко ДДС например има да се възстановява и колко не. 


Голяма част от работодателите, както и синдикатите се съгласиха с това, че актуализацията на бюджета е нужна, тъй като заложените приходи за тази година са били силно завишени.


За увеличаването на разходите, бизнесът настоя парите да дойдат от администрацията. 
 

Като цяло Тристранката подкрепи актуализацията. Против нея остана само Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. 

 

Доколко е възможно обаче наесен отново да прекрояваме бюджета – гледайте във видеото.

 

На 16-и август сутрешният блок "Здравей, България" ще бъде удължен и ще ви покажем директно дебатите по президентското вето в парламента. Ще чуете и коментари в студиото на политици, икономисти и политолози.