Пациентката знаела за здравословния си проблем от 20 години, но се страхувала от операции

Гинеколози в "Майчин дом" са отстранили тумор с тегло 23 кг от корема на 67-годишна жена, съобщи БГНЕС, като се позова на лечебното заведение.

 

Операцията е извършена, след като пациентката е доведена в увредено общо състояние след вирусна инфекция и висока температура. 

 

При прегледа жената признала, че има тумор от 20 години, но от страх не е търсила лекарска помощ. 

 

Проблемите за диагностиката и лечението в случая са били са свързани с големината на тумора, неясния му произход, както и необходимостта от стабилизиране на състоянието на жената поради високия анестезиологичен риск.

 

Преди операцията е имало една седмица подготовка заради увреждания на сърдечно-съдовата, дихателна функция и екстремно отслабване.

 

По време на операцията се установява, че необичайната находка е гигантски тумор, произхождащ от матката, който силно променя анатомията на коремната кухина. 

 

Освен това заради огромните си размери туморът притиска редица важни органи и се налага жената да бъде оперирана в странично положение. 

 

Операцията е продължила 3 часа и 20 мин. След това пациентката е изгубила близо 1/3 от теглото си, с което е постъпила в болницата.

 

"Оперативно отстранихме тумор с тегло 23 килограма, колкото тежи едно 7-8 годишно дете. Толкова запуснат случай виждам за първи път в дългогодишната си практика", заяви доц. Божидар Славчев. 

 

"Подобни куриозни случаи са описани в учебниците от началото на миналия век и е обезпокоително, че днес все още има пациенти, които не са посещавали профилактични прегледи цели 20 години", каза д-р С. Константинов. 

 

"Освен че този вид операции и свързаните с тях подготовка и реанимация изискват високо подготвен персонал, те са изключително ресурсоемки и многократно надвишават финансирането им чрез клиничната пътека", добави проф. Силви Георгиев