Заплащането зависи от броя на военнослужещите и времето, през което са ангажирани

Предстоящите чествания на Съединението на България на много места в страната ще бъдат без участието на военни. Причината - за да се включат в парада, ротите вече искат заплащане от организаторите, които в повечето са общини. 


Участието на военните е безплатно само в чествания, организирани от президентството и Министерски съвет. Въпреки че решението на Министерски съвет е от преди 22 години,  а наредбата, според която трябва да се плаща – от миналата година, проблемът излиза наяве едва сега. Някои общини вече са организирали чествания без армията, а за други – като Хасково това тепърва предстои.

 
Военните участваха безвъзмездно в нашите мероприятия, които бяха организирани и провеждани по линия на Общината от местно или от национално значение. Като ние примерно им предоставяме нашия духов оркестър, когато им е необходим в различни мероприятия”, обясни Васил Несторов – директор дирекция в Община Хасково.


Макар все още да не са наясно точно колко ще струва участието на военните в честванията, от кметството в Хасково вече са организирали ритуала за Съединението на 6-и септември без армията, тъй като не могат да правят промени в приетия бюджет.


В същото време жителите на града не могат да си представят честването на национални празници без участието на армията.


От военното министерство обясниха за Новините на Нова, че заплащането от страна на организаторите на чествания се определя в зависимост от броя на военнослужещите и времето, през което са ангажирани. То включва парите за извънреден труд и разходите за гориво


Гледайте повече във видеото.


Репортер: Димитър Иванов