Правителството предлага при внасяне на сума, да се погасяват главниците, а после лихвите

Хаосът около единнната данъчно-осигурителна сметка бе основната тема на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Правителството предлага при внасяне на вноска, първо да се погасяват главниците, а след това - лихвите.


Най-честите проблеми около единнната данъчно-осигурителна единна сметка, са, че фирми и хора в недобро финансово състояние трупат дългове към държавата, а когато внесат първата си вноска, системата автоматично погасява най-старите им, а не текущите задължения.


Някъде по веригата се бавят декларациите, които да уточняват, че тези пари трябва да отидат за осигурителните вноски на хората. Подобен проблем срещат и самоосигуряващите се, и работодателите.


Повечето от социалните партньори се обединиха около идеята, че действително има проблем с единната данъчно-осигурителна сметка. За да се избегнат част от тези проблеми, синдикатите предлагат да се въведат две сметки – една - само за данъчни, а другата – само за осигурителни вноски. Такава промяна обаче на този етап не се обсъжда.


В Националния съвет за тристранно сътрудничество се обединиха и около идеята да се въведе обратното начисляване на данък добавена стойност за сделките със зърнени продукти. Тоест, производителите да продават продукцията си без ДДС, а налогът да се внася от купувача. Така щели да се избегнат злоупотребите в най-проблемния сектор.


Подробности очаквайте в централната емисия новини в 19:00 часа