За издръжката на 10 хил. бежанци са необходими повече от 10 млн. лева, разкри вицепремиерът

Затварянето на границата е изключително крайна мярка и ситуацията в момента не налага да се обмисля такъв вариант, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. В коментар на проблема със сирийските бежанците вицепремиерът отбеляза, че ако се наложи, България може да приложи подобна мярка.

 

Йовчев припомни за срещите си с еврокомисарите Кристалина Георгиева и Сесилия Малмстрьом в понеделник, както и за договорената техническа помощ от Евросъюза по отношение на бежанците. От Брюксел дали уверения, че се търсятвъзможности и за отпускане на финансиране.  

 

Цветлин Йовчев отбеляза, че се подготвят срещи с министерствата на вътрешните работи на Турция и Гърция за разрешаване на проблемите с бе жанския поток от Сирия.

 

„Предприети са всички необходими мерки. В много кратки срокове ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията”, добави министърът на вътрешните работи, цитиран от „Фокус”. По думите му Държавната агенция за бежанците работи за осигуряване на преводачи. До три месеца е сведен законовият срок за придобиване на бежански статут.

 

Вицепремиерът обяви, че за издръжката на 10 хил. бежанци са необходими повече от 10 млн. лева. Той добави, че вече са определени две места, където може да се създаде нов център за настаняване на бежанци, а Министерският съвет е взел решение за осигуряване на 350 допълнителни места. „Продължаваме да работим, защото потокът на бежанци не намалява”, каза още Йовчев.