То е част от хуманитарния конвой, който пристига от Великобритания у нас

Хуманитарен конвой от Великобритания пристига у нас. Дарението, чиято стойност се оценява на над 100 000 лева е предназначено за домовете за деца с умствени увреждания.

„Това е един хуманитарен конвой, който организираме за пета поредна година заедно със Сдружението на работещите в Британските пощи. Те го организират два пъти годишно до страни от Източна Европа, като имат пролетен и есенен. Правили са дарения в Молдова, Литва, а в България идват за трети път”, обясни Николай Герев, сътрудник на Сдружение „Един живот”.

Основните неща, които ще бъдат доставени в страната ни са легла, матраци, дюшеци, спално бельо, дрехи и обувки – по няколко вида от всички номерации за децата от домовете.

„Освен дрехите и обувките смятаме да занесем и няколко компютъра, има заявени около 100 броя компютри. Ще разпределим дарението между няколко домове за деца с умствени увреждания – два в Стара Загора, един в Кюстендил и други два във Велико Търново”, поясни той.

В Сладък кладенец, Старозагорско, ще бъдат доставени гардеробчета и шкафове за децата. „Ще обособим две стаи от дома – едната ще е дневна за децата с телевизор и компютри, а другата – кухня, където те да се учат да приготвят сами храната си. Идеята ни е по този начина те да се научат да бъдат по-самостоятелни, защото предстои деинституционализация на тези домове. Вече сме закупили кухненското обзавеждане и подовите настилки от България”, каза Николай Герев.

В дома в Петрово, който е на 5 километра от Стара Загора, ще бъдат доставени дивани, фотьойли, 20 нови маси със столове за децата, пердета за целия дом, както и нови спални завивки. Няма да липсват и дрехи за дечицата.

В Илаков Рът, Велико Търново пък ще се зарадват на 50 нови ортопедични матраци за децата с двигателни затруднения. От Сдружение „Един живот” обясниха, че има идея в дома да бъдат изградени и рампи, които да улесняват придвижването на децата. Другият дом, който Сдружението на работещите в Британските пощи ще подпомогне, се намира в Горски сеновец, великотърновска област.

„От един старчески дом в Кютендил ни помолиха да им доставим 95 нови легла с матраци, тъй като си обновяват материалната база. Те също ще са част от дарението, което пристига от Великобритания. Останалите дрехи, детски обувки, спортни принадлежности, компютри и няколко батута пък ще занесем в дома в Ръждавица, Кюстендилско”, добави още Николай Герев от Сдружение „Един живот”.

Автор: Анелия Тодорова