Електроразпределителните дружества отрекоха да има повишение на цената на електричеството през август

Електроразпределителните дружества отрекоха да има повишение на цената на електричеството през август. Ръководителите им направиха това пред депутати от две комисии на Народното събрание и представителите на неправителствения сектор. Срещата беше организирана заради масови сигнали за завишени сметки за ток за изминалия месец.

 

Ако сте се надявали сметката Ви за ток да е намаляла през август, заради широко обявеното поевтиняване на електрическата енергия с близо 5%, а сте получили сметка за заплащане по-голяма дори от тази през юли, най-вероятно ще се заподозрете поредната манипулация.

 

Подобни случаи не са един или два в цялата страна, и публичното възмущение дори предизвика съвместно заседание на две парламентарни комисии, в които депутати и граждани изслушаха обясненията на ЕРП-тата. 

 

Каква е причината според тях: „Натрупване на няколко нови фактора. От една страна имаме нови цени от 1 август, от друга страна имаме промяна в структурата на тези цени, това пък води от своя страна до промяна в изгледа на фактурата. И четвъртото - имаме разделяне на отчетния период от преди новите цени и след новите цени”. 

 

Объркването при нас потребителите, е неизбежно.

 

„Нашата практика показва, че при натрупването на две нови неща, два нови фактора, това довежда до безпокойство, неразбиране и има необходимост от дори информационна кампания”, коментира Калина Трифонова, член на УС на ЕВН България.

 

Но в кулоарите на парламента, темата за тока, неизбежно доведе и до политически сблъсък.