Той съобщи, че са предложили 150 сгради, в които могат да бъдат настанени бежанците

„Мога да изразя надежда бежанците от Сирия да намалеят, но нека да си даваме сметка, че едва ли само заплахите от военна операция са били движещият мотив на хората да напускат страната си”, заяви в Народното събрание министърът на отбраната Ангел Найденов след участието си в парламентарния контрол.

 

По думите му очевидно в много по-голяма степен това са аргументи, свързани с продължаващата гражданска война. „Докато не бъде решен трайно въпросът, докато не настъпи мир и не се намери политическото решение, едва ли трябва да се очаква намаляване на потока на бежанците”, каза министърът. 

 

Найденов съобщи още, че подготовката на военните обекти, предназначени за тях, ще започне, когато имат мнението на Агенцията за бежанците. „Ние сме предложили възможностите на 26 военни района, в които има повече от 150 сгради, трябва да видим към кои от тях има интерес, за да направим оценка на тяхното състояние и какви ще са необходимите средства”, заяви министърът и добави, че състоянието на сградите е тежко и трябва да се предприемат спешни ремонти.

 

„Има общо заключение, че са необходими към 10 милиона лева, но това е оценка за всички войскови райони и всички сгради”, уточни Найденов.