Според Валерия Велева вотът ще покаже накъде тръгва политическата есен и накъде тръгва ГЕРБ

Вотът на недоверие ще покаже накъде тръгва политическата есен и накъде тръгва ГЕРБ”, каза в „Здравей, България” Валерия Велева, която е зам.-главен редактор на вестник „Преса”. Тя добави, че ще бъде интересно какви оратори ще извади ГЕРБ и какви аргументи ще изтъкне. Според нея предизвикателството и изпитанието е пред ГЕРБ. „Те трябва да влязат в ролята си на парламентаристи”, смята тя.

 

„Най-губещ от този вот ще е „Атака”, каза от своя страна Владимир Йончев, главен редактор на сайта Offnews.bg. Според него ще се види, че те крепят правителството. „Другият губещ ще е ДПС, а ГЕРБ и БСП ще са печелившите. Пламен Орешарски ще е най-печеливш, защото ще научи имената на министрите си”, добави Йончев.

 

Според политолога доц. Мария Пиргова БСП ще излязат по-сплотени след този вот. Тя каза, че той няма да мине. „Ще има само едни пререкания. ГЕРБ ще стане лице на цялата опозиция и лице на протестите”, смята тя.

 

По думите на социолога Цветозар Томов един от резултатите на този вот е, че ще се види нагледно, че няма връзка между ГЕРБ и протестите. „Един от замислите на ГЕРБ е да стимулират протестите чрез този вот, но това няма да се получи, защото хората искат промяна на политическия модел на управление на страната”, категоричен беше Томов.

 

В Народното събрание няма кворумПо време на разговора в студиото стана ясно, че в пленарната зала в Народното събрание няма кворум, за да започне заседанието. „ГЕРБ сами бойкотират вота си на недоверие”, коментира Валерия Велева и добави, че не може да си обясни отсъствието на ГЕРБ от залата. Тя се учуди как може в един и същи ден да има вот на недоверие и заседание на Министерския съвет.

 

„Трябва да видим какви хора сме вкарали в парламента”, каза  Цветозар Томов.

 

По думите на Пиргова ГЕРБ не знаят какво значи вот на недоверие за цялостна политика и не знаят кой трябва да гласува за този вот.

 

„За мен този вот е игра на демокрация”, коментира Йончев.