Наложи се да бъде обявена нова процедура за избор на градски прокурор

Висшият съдебен съвет не успя да избере градски прокурор на София, информира БГНЕС.

 

Припомняме, че мястото бе вакантно, след като Николай Кокинов подаде оставка. Той се оттегли заради случая със скандалния запис на разговор между него, Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Кандидатите за отговорния пост са трима.

 

За мястото на Кокинов се кандидатираха прокурорът от СГП Ваня Илиева, заместник - административният ръководител на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев и следователят от Следствения отдел на СГП Бойко Атанасов.


Изслушването на прокурор Ваня Илиева продължи повече от час. В концепцията си тя предложи намаляване броя на заместниците на административния ръководител на Софийска градска прокуратура и обединяването на два отдела - „Престъпления против личността” и „Общоопасни престъпления”. Илиева си е поставила за цел да осигури равномерна натовареност на прокурорите.


Според прокурор Руси Алексиев пък е необходимо на всеки четири месеца да се прави анализ на върнатите дела и оправдателните присъди пред членовете на ВСС.

 

Първоначално нито един от кандидатите не успя да събере повече от пет гласа "за".

 

Ваня Илиева беше подкрепена от петима членове на ВСС, седем бяха "против" , 13 гласуваха "въздържал се".

 

Четирима подкрепиха Руси Алексиев, 10 бяха "против", а единадесет - "въздържал се",

 

Третият кандидат - Бойко Атанасов, беше подкрепен от трима членове на ВСС, 14 бяха "против", осем гласуваха "въздържал се".

 

Така се стигна до балотаж между прокурорите Ваня Илиева и Руси Алексиев. След като и двамата бяха подкрепени с по четири гласа, се наложи да бъде обявена нова процедура за избор на градски прокурор.