65% от фирмите в Югоизточна България все още не са си избрали доставчик

Едва 35% от фирмите и големите предприятия в Югоизточна България ще купуват ток от свободния енергиен пазар у нас. Останалите все още не са избрали доставчик, въпреки че крайният срок за това изтича на 1-ви октомври. Ако дотогава големите потребители не се възползват от възможността, от следващия месец ще плащат по-скъпа електроенергия.


Големите фирми в Югоизточна България, които ще останат в системата на EVN и след октомври, ще плащат по 109.37 лева за мегаватчас електроенергия, което е между 15 и 20 лева по-скъпо, отколкото ако купуват ток от свободния пазар, съобщиха от австрийската компания. 


„Възможно е един и същи търговец на 5 фирми да продава по шест цени. Именно това е разликата - не можем да коментираме свободния пазар, защото той е въпрос на двустранна договореност”, коментира Гочо Чемширов, който е член на управителния съвет на EVN.


120 са търговците у нас на електроенергия средно напрежение и всеки продава както се споразумее. От когото и да купуват предприятията, трябва да знаят, че преносът на ток пак ще минава през мрежата на компанията, която са ползвали до момента. За това те съответно ще плащат допълнително на EVN, Енерго-Про или ЧЕЗ. Занапред ще получават по три фактури – от търговеца си за енергията, за която са се договорили, от системния оператор за излишъците и недостатъците и от мрежовия оператор за мрежовите услуги.


Бизнесът ще трябва внимателно да планира колко количество електроенергия му е нужно месечно, защото за всеки неизразходван мегаватчас глобата е 28.80 лева. И докато от EVN разясняваха либерализацията на енергийния пазар, дойде сигнал, че в Асеновград масово се разпространяват брошури как се манипулират електромерите и защо плащаме високи сметки. 


Според анонимния автор на позивите показанията на електромера се влияят от инфрачервения порт на мобилните телефони. От дружеството категорично отхвърли това и определиха написаното в брошурите като клевета.


Повече гледайте във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев