Така гробниците, достъпни за посещение край Казанлък, стават четири

Още една от гробници на тракийските царе край Казанлък е достъпна за посетители след реставрацията й. Архитектурата на „Шушманец” е единствена по рода си, твърдят археолозите. Най-вероятно там е погребан владетел или висш аристократ. 


Единствено в „Шушманец” са съчетани тракийски купол и македонски свод, обясни археологът Диана Димитрова, част от екипа на Георги Китов, разкрил гробницата преди 17 години.


„Поне две-три десетилетия съоръжението се е използвало за ритуални нужди, преди да бъде употребено за гробница на владетел или висш тракийски аристократ, обясни археологът.


Гробницата е разбивана още в древността, затова находките не са богати – сребърни мъниста, върхове на копия и позлатени части от нагръдник. Възстановена е мазилката от бял мраморен прах, който блести на слънчевата светлина. 


„На вратите на „Шушманец” има изрисувани слънца, слънцето е носител на светлината , ако я няма или слънцето обърне своя ход настъпва катаклизъм”, разказа доц. Валерия Фол.


С откриването на „Шушманец” гробниците, достъпни за посещение край Казанлък, стават четири. В момента се търсят средства за реставрация и социализация на съседните могили – „Хелвеция” и „Грифоните”.