Автомобилната индустрия развива човешкия капитал, впряга науката, посочи президентът

Във всеки 8 от 10 автомобила в Европа има произведени у нас компоненти. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Международната автомобилна конференция 2013 г. По думите на държавния глава страната ни е дала заявка да бъде конкурентно място в производството на автомобили и части за тях. Повече от 15 хил. души работят в сектора, а до пет години числеността им ще се удвои, прогнозира президентът.

 

Автомобилната индустрия има ключово значение. ЕС е един от най-големите производители на автомобили в света. Секторът развива човешкия капитал, помага да се впрегне големият потенциал на научния сектор”, посочи Плевнелиев.

 

През 80-те години България беше една от най-индустриално развитите държави, имаме развита индустриална култура”, припомни Плевнелиев, цитиран от „Фокус”. „Нека не подценяваме потенциала на техническите университети”, призова държавният глава. „Клъстер информационни и комуникационни технологии се развива много бързо и той има свързаност с автомобилната индустрия”.

 

Според Росен Плевнелиев необходимо е държавата да подготви кадри за автомобилното производство: „Искам да окуража българските техникуми и университети за подготовка на кадри. Искам да окуража правителството и парламента да побързат със Закона за професионалното образование”.

 

Ставаме все по-амбициозни. Подготвяме мащабен проект – Автопарк България, който ще се намира в индустриалната зона във Видин. Има сериозен инвестиционен интерес към проекта”, посочи още Росен Плевнелиев.

 

Международната автомобилна конференция, която се провежда под патронажа на държавния глава, се очаква да събере повече от 100 висши мениджъри от Европа и Азия, експерти от автомобилната индустрия, доставчици, представители на изпълнителната и на местните власти. Участниците във форума, който се провежда за първи път у нас, ще търсят възможности за разширяване на бизнеса си на бързоразвиващия се Източноевропейски пазар.