Промените предвиждат временно възстановяване на граничните проверки при нужда

Съветът на Европейския съюз прие пакет от реформи, свързани с управлението на Шенгенското безвизово пространство. Целта е придвижването и граничният контрол в 26-те страни от зоната да станат по-ефективни, съобщиха информационните агенции.

 

В понеделник бяха утвърдени нов механизъм за оценка и поправка в действащия Шенгенски граничен кодекс. Това ще даде възможност за приемане на общи правила за временно възстановяване на контрола по вътрешните граници при изключителни обстоятелства.

 

Новият режим за оценка предвижда проверки, включително изненадващи, чрез които експертите на ЕС трябва да се уверят, че правилата на Шенген се спазват. А правото на страните членки да въвеждат проверки по границите си ще се задейства в случай на сериозна заплаха за обществената политика или вътрешната сигурност.

 

Предназначена да гарантира свободното придвижване на гражданите в ЕС, Шенгенската система елиминира граничните проверки между 22 участващи държави от Евросъюза, плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария, което създава удобство за пътуващите европейски граждани и притежателите на шенгенска виза, издадена в някоя от 26-те страни от зоната.

 

Системата бе поставена под засилен натиск след рязкото увеличение на имигрантския поток от страните от Северна Африка през 2011 г. което накара Европейската комисия да излезе с предложение за реформирането й, за да се подобри нейното управление.  

 

Заедно с Румъния, България е кандидат за членство в безвизовото пространство. Наред с други причини, кандидатурата на страната ни, изпълнила техническите критерии за присъединяване, бе повлияна негативно от вътрешнополитически фактори в някои от страните членки. Последната заявка против приемането на двете държави в Шенген дойде от Париж, където обвързват членството на Букурещ и София в клуба с решаването на проблемите, свързани с ромските имигранти от двете страни във Франция.